Co i jak jeść by zdrowe życie wieść?

„Co i jak jeść by zdrowe życie wieść?” to poradnik kulinarny, promujący zasady zdrowego żywienia, opracowany merytorycznie przez dr Agatę Gaździńską, kierownik Pracowni Dietetyki i Leczenia Otyłości w WIML, a wydany przez Fundację Osób Chorych na Otyłość OD-WAGA.

Poradnik jest skierowany przede wszystkim do pracowników i wychowanków świetlic środowiskowych. Jak pisze we wstępie dr Gaździńska „Przygotowanie dobrego posiłku jest szczególnie ważne w placówkach publicznych, które wspierają opiekę dzieci i młodzieży z rodzin potrzebujących takiej pomocy”. Dlatego w „Co i jak jeść by zdrowe życie wieść?” w atrakcyjnej formie przedstawiono przepisy na dania smaczne, zdrowe i tanie, opatrzone dodatkowo komentarzem dietetycznym. Każdy z przepisów posiada informację dotyczącą liczby porcji i ich kosztów. Wśród propozycji potraw znalazły się m.in.: paprykowa zupa tri-colore, warzywa pod żółtą pierzyną, kurczę w kaszy z chrupkim ogórkiem, hiszpańskie frittaty ze szpinakiem, owocowy mix z polskiego sadu. Zachęcamy wszystkich do lektury i gotowania.

Publikacja pt. „Co i jak jeść by zdrowe życie wieść?” – poradnik

     

Go to top