Czy, a jeśli to ile solić?

Odpowiedzi na to pytanie szukano w programie stacji TVN Meteo pt. „Studio Active”, do którego zaproszono dr Agatę Gaździńską, kierownik Pracowni Dietetyki i Leczenia Otyłości w WIML.

22 czerwca 2015 r. w programie TVN Meteo pt. „Studio Active” doktor Gaździńska powiedziała, że sól, spożywana w odpowiednich ilościach jest ważnym składnikiem diety człowieka. Wynika to z faktu, iż „sód, który jest głównym składnikiem soli, reguluje całą gospodarkę wodną organizmu i jest niezbędny do skurczu mięśni i do pracy układu nerwowego” – zaznaczyła Gaździńska.

Określenie ilości soli w produktach przetworzonych jest kłopotliwe, dlatego doktor Gaździńska zaleca jak najczęstsze wybieranie świeżych składników.

Dr Agata Gaździńska w TVN Meteo: http://tvnmeteoactive.tvn24.pl/dieta,3016.html

Publikacja pt. „Co i jak jeść by zdrowe życie wieść?” – poradnik

     

Go to top