Relacja z IX. konferencji „Higiena Żywności i Żywienia Podstawą Zdrowia – Bezpieczeństwo żywności i żywienia”

Podczas IX. Krajowej Konferencji Naukowo-Szkoleniowej z cyklu „Higiena Żywności i Żywienia Podstawą Zdrowia. – Bezpieczeństwo żywności i żywienia” pracownicy WIML zaprezentowali  m.in. innowacyjne systemy monitoringu stylu życia.

W sesji dotyczącej żywienia i stanu odżywienia w wojsku dr inż. Agata Gaździńska, kierownik Pracowni Dietetyki i Leczenia Otyłości WIML omówiła wyniki badań dotyczące „Oceny stylu życia personelu latającego przebywającego na turnusie szkoleniowo-kondycyjnym w Zakopanem z zastosowaniem nowoczesnych systemów pomiarowych”. Przedstawione w pracy innowacyjne systemy monitoringu stylu życia wzbudziły duże zainteresowanie wśród słuchaczy. Współautorami doniesienia są: mgr Ewelina Kaniewska, mgr Paulina Baran, mgr inż. Marcin Piotrowski, dr inż. Franciszek Skibniewski oraz dr hab. Mariusz Wyleżoł, prof. WIML.

Ewelina Kaniewska, asystent Pracowni Dietetyki i Leczenia Otyłości WIML zadebiutowała w sesji młodych naukowców, przedstawiając pracę pt. „Ocena częstotliwości spożycia wybranych produktów spożywczych przez pacjentów zakwalifikowanych do zabiegowego leczenia otyłości”, której współautorami są: dr inż. Agata Gaździńska, dr hab. Stefan Gaździński, dr hab. Mariusz Wyleżoł, prof. WIML oraz mgr Paweł Jagielski z Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie.

Naukowcy WIML jako pierwsi w Polsce wykorzystali system pomiarowy Metria IH1 do prowadzenia monitoringu wybranych parametrów stylu życia. Wyniki badań wykazały, iż wojskowy personel latający charakteryzował się wysoką aktywnością fizyczną, o średnim stopniu intensywności podczas trwania turnusu szkoleniowo-kondycyjnego w Zakopanem.

Obie prace zostały przyjęte do druku w recenzowanym kwartalniku „Problemy Higieny i Epidemiologii” (www.phie.pl).

IX Krajowa Konferencja Naukowo-Szkoleniowa z cyklu „Higiena Żywności i Żywienia Podstawą Zdrowia – Bezpieczeństwo żywności i żywienia” została zorganizowana przez Wojskowy Instytut Higieny i Epidemiologii, Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych, oraz firmę Polskie Towarzystwo Higieniczne w dniach 8-11 września 2015 r.

Tematyką konferencji było bezpieczeństwo żywności i żywienia, aktywność fizyczna i racjonalne żywienie jako gwarancja zdrowia, dietozależne choroby cywilizacyjne oraz używki i dopalacze jako istotny problem zdrowia publicznego.

Więcej: http://www.wihe.waw.pl/pl/aktualnosci/306-konferencja-naukowo-szkoleniowa

     

Go to top